BASINDA PROF. DR. MERAL ŞAŞOĞLU

Kelliğe umut oldu

SAÇI NASIL ETKİLİYOR?

1. Saç kökü hücrelerinden daha küçük olan nano kesecikler, saç derisinin içine rahat giriyor. 
2. İlk hedef saç yapımını durduran, DHT hormonu... Nanohücreler onlara kilitlenerek saçı kökünden yok etme işlemini durduruyor. 
3. Saç kökünün etrafına şato gibi bir zırh örülüyor ve tamiratın ardından yeni üretim hedefleniyor.

KABUSU BİR TÜRK DOKTOR MU SONA ERDİRECEK?

Kelliğe umut oldu. TÜBİTAK destekledi, AR-GE çalışmaları 1 milyon TL'ye mâl oldu, Prof. Dr. Meral Şaşoğlu, erkek tipi saç dökülmesine nanoteknolojik ürünle meydan okudu. Patentli formül dökülmeyi durdurma, yeni saç gelişimini ve uzamasını sağlamayı hedefliyor.

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Şaşoğlu, saç dökülmelerinin yüzde 95'ini oluşturan "Erkek tipi saç dökülmelerine" karşı güçlü bitkisel maddelerle formüle ettiği nanoteknolojik ürünlerle savaşacak.

Novatemed Innoceuticals Medikal Direktörü Prof. Dr. Meral Şaşoğlu, nanoteknoloji sayesinde genetik ve hormonal sebeplerle ortaya çıkan ve en yaygın görülen saç dökülmesini durdurma, 6 aylık düzenli kullanımda ise yeni saç gelişimini, saç uzamasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Prof. Dr. Şaşoğlu, dünyada nanoteknolojik olarak ikinci kez patent alan bu ürünün hem Türkiye'de hem de Fransa'da bulunan bağımsız BioAlternatives laboratuvarları tarafından da klinik araştırmaya tabi tuttuklarını belirterek sonuçları şöyle paylaştı: "Nanoteknolojinin saç diplerine etkisi sayesinde saç dökülmelerini yüzde 100 durdurmayı, yeni ve sağlıklı saç gelişimini yüzde 92 oranmda sağlamayı başardık. Fransa'daki araştırmada yeniden saç oluşumunu engelleyen DHT hormonunu da yüzde 90'ın üzerinde bir başarıyla baskılayabildiği belirlendi."

Şaşoğlu, kellikle savaşan ürünün AR-GE'si için toplam 1 milyon TL harcama yaptıklarını söyledi. Bunun 400 bin TL'sini TÜBİTAK, 270 bin TL'sini de KOSGEB karşıladı.

SAÇ KÖKÜNÜ BESLİYOR

Prof. Dr. Şaşoğlu, nano hücrelerin saç köklerine nasıl etki ettiğini şöyle anlattı:

"Nanoteknolojik kesecikler, saç dökülmesine karşı geliştirilmiş güçlü doğal etken maddeleri taşıyor ve saç kökü hücrelerinden çok daha küçük. Böylece saç yolunu kolayca geçerek saç kökündeki hücrelere ulaşabiliyor. Saç yapımını durduran ve kelliğe neden olan dihidrotestosteron (DHT) hormonuna karşı saç köklerini bir zırh gibi korumayı amaçlıyor. Saç kökünü besleyen kılcal damarları yeniden yapılandırarak damarsal beslenmeyi sağlamayı, yeni sağlıklı saç üretimine yardımcı olmayı hedefliyor."

SAÇ ÖNCE UYUYOR SONRA DÖKÜLÜYOR

Hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunan erkeklik hormonlarının (androgen) bir türü olan testosteronun saç köklerindeki bazı enzimler vasıtasıyla DHT hormonuna dönüşmesiyle saç kökünde saç üretimi yönündeki hücresel faaliyetler engelleniyor ve saç kökü hücreleri uyku fazına giriyor. Uyku fazındaki saç kökü hücresi kendisini besleyen kılcal damarlardan da uzaklaşıyor ve hücrenin damarsal beslenmesi de bu yolla engelleniyor. Böylece, ilerleyen zamanda dökülen saçların yerine yenileri üretilemiyor ve kellik meydana geliyor.

Haberin tamamını okumak için tıklayınız.

Akşam Gazetesi - Sağlık Sayfası - 01.01.2010