BASINDA PROF. DR. MERAL ŞAŞOĞLU

Profesör anne iki oğluyla nanoteknolojik saç iksiri üretti!

Profesör anne iki oğluyla nanoteknolojik saç iksiri üretti!

 

ENİS TAYMAN- İSTANBUL


Dermatolog Prof. Dr. Meral Saşoğlu, 2000 yılında bulduğu saç formülünü; oğulları Ender ve Emrah ile birlikte TÜBİTAK ve KOSGEB'in de desteğiyle geliştirerek Türkiye'nin ilk, dünyanın ikinci nanoteknolojik saç losyonu ve şampuanını üretti. Dokuz yıl süren üretim macerası boyunca evini bile satmak zorunda kalan Prof. Saşoğlu, "Folixir'i ortaya çıkarmak için 1 milyon TL'den fazla para harcadık. Bu yılın sonunda 25 bin adet satış hedefliyoruz" dedi.


Prof. Dr. Şaşoğlu'nun saç çıkarma ürünü macerası 2000'de başladı. Saç dökülmesi derdiyle gelen hastalar itici güç oldu ve Şaşoğlu, bu konuya eğilmeye karar verdi. Bu sayede kozmetik ürünlerde en büyük sıkıntının emilim olduğunu keşfederek, çalışmalarını bu yöne doğru ilerletti. Şaşoğlu'nun bilgilerine göre, saç çıkarma ürünleri ancak yüzde 7 oranında etkiliydi. Bu, saça sürülen maddenin saç diplerine ulaşan kısmının ancak yüzde 7 olduğunu gösteriyordu. Bu bilgiden yola çıkan Şaşoğlu, böylece 2000 yılında "Dr. Meral's Elixir" adını verdiği bir ilacın formülünü üretti. Ancak bu ilacı piyasaya süremedi. Bu arada iki oğlundan biri olan Ender, Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'ne girince, dermatolog anne ile kimya mühendisi oğul, çalışmalarını birlikte yürütmeye başladı.


Evlerini satışa çıkardılar...

 

2007'de anne-oğulun aklına, kozmetikte nanoteknolojiyi kullanmak geldi. Henüz dünyada da böyle bir uygulama olmadığını gören Meral Şaşoğlu ve Ender Bozkurt, yanlarına yine Boğaziçi Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği’nde okumakta olan Emrah'ı de alarak araştırmaya başladılar. Sonunda nanoteknoloji ile etken maddeyi saç kökündeki hedef hücreye taşımayı başardılar. Ancak bu çok masraflı araştırmalarını sürdürebilmek için evlerini satışa çıkardılar. Maddi açıdan zorlamalar olsa da çalışmalarını sürdürdüler. 2008'in başında da 50 bin TL sermaye ile Novatemed Innoceuticals adlı firmayı kurdular.
 

Nanoteknoloji projesiyle TÜBİTAK'a başvuran Şaşoğlu ve oğulları, 400 bin TL'lik Ar-Ge desteği almayı başardı ve bu sayede işi ayakta tutabildi. Bu arada KOSGEB'den de destek almayı başaran aile, Boğaziçi Üniversitesi Teknopark'ında bir laboratuvar kurdu. Sonunda 2009'un sonbaharında 1 milyon TL'nin üzerinde bir harcamayla ürünlerini ortaya çıkarmayı başaran Şaşoğlu ve oğulları, yarattıklan markaya da "Folixir" adını verdi. Aile, bu arada üretim için yatırım yapma olanaklan olmadığından bir kozmetik fabrikasıyla anlaştı ve her ay 2-5 gün süreyle bu fabrikaya giderek üretimlerini gerçekleştirmeye başladı.
 

Prof. Dr. Şaşoğlu, Folixir'e kadar varan maceralarını anlatırken, nanoteknolojinin ürünün nüfuz gücünü artırdığını, ancak asıl önemli olanın "Dr. Meral's Elixir" adıyla ürettikleri etken madde olduğunu söyledi. Dünyadaki en güçlü ürünü yaptıklarını öne süren Şaşoğlu'na göre in vitro çalışmalar Folixir'in klasik ürünlere oranla yüzde 300'e kadar daha etkili olduğunu gösteriyor.

 

Şaşoğlu, saç dökülmesine karşı geliştirilmiş ürünlerin oluşturduğu pazarın geçen yıl 140 milyon TL'lik hacme ulaştığını, pazardaki büyümenin ise geçen yılın sonunda yüzde 20 olduğunu savundu. Şaşoğlu, buna göre hem şampuan hem losyon olarak ürettikleri Folixir'i bu yılın sonunda 25 bin adet satmayı planladıklarını söyledi.

 

TÜRKİYE KOZMETİK PAZARI YAKLAŞIK 2.5 MİLYAR DOLAR
 

  • Türkiye'de kozmetik pazarının büyüklüğü yaklaşık 2.5 milyar dolar.
  • Bu pazarın yüzde 25'lik dilimini eczanelerde satılan kozmetik ürünler oluşturuyor.
  • Dünyada ise bu rakam, 200 milyar dolar civarında.
  • Gelecek için büyük bir potansiyel olarak görülen Türkiye, özellikle yabancı markaların dikkatle incelediği bir pazar.
  • Türkiye'de saç dökülmesine yönelik losyonların 2008 satış adedi 700 bin, tabletlerinki ise 200 bin. Saç dökülmesini önlemeye yönelik üretilen şampuanların 2008 satış adedi de 2 milyon.
  • Dermatolog Prof. Dr. Meral Şaşoğlu, saç formülünü oğulları Ender (sağda) ve Emrah ile birlikte geliştirdi.

Referans Gazetesi - İş ve İnsan - 26.01.2010